top of page

Belangrijk bericht van Team Tegenwind

Beste kijker en lezer,


We nemen de gelegenheid van kerst- en oudjaar te baat om u te danken.


Want dankbaarheid staat voorop: u heeft van bij het begin in Tegenwind geloofd.


Daardoor heeft u veel mogelijk gemaakt. In september 2021 zijn we gestart met de documentaires van Tegenwind, waardoor wetenschappers, grote denkers, ondanks de officiële censuur de massa hebben kunnen bereiken. Onze documentaires werden inmiddels meer dan 9 miljoen keer bekeken, via verschillende kanalen. In België en Nederland, maar ook in de VS, het VK, Hong Kong, Duitsland, Australië en Nieuw Zeeland.Dat we deze documentaires hebben kunnen maken is mede te danken aan u als abonnee, donateur of vrijwilliger.

Amper vijftien maanden na de start hebben we een belangrijke stap gezet en besloten om de website uit te bouwen tot een volwaardige site met nieuws, nieuwe interview-formats, columns en gastbijdragen van wetenschappers.

Want het werk dat wij doen is niet alleen essentieel, het is ook nauwelijks begonnen. Het kan niet ophouden totdat we weer op het juiste spoor zijn voor essentiële vrijheden en privacy, een verstandig volksgezondheidsbeleid, en een functionerende en coherente economie, om nog maar te zwijgen van een overheid die doet wat zij moet doen in plaats van het maatschappelijk functioneren te ontwrichten.

Gecultiveerde paniek

Intussen werken de overheden aan het verder uitrollen van hun controlemaatschappij. Wat een jaar geleden al in onze documentaires werd voorspeld blijkt nu waarheid. Vaccinpaspoorten worden als controlemiddel -los van vaccinatie- ingezet en een digitale munt van de centrale bank als een stap in de richting van een sociaal kredietsysteem zoals in China, staat in de steigers.


En toch dreigt er nu een nog groter gevaar dan dat alles: publieke demoralisatie.

Hoeveel mensen heb je niet horen zeggen: “Ik ben moegestreden. Al mijn idealisme is uit me geslagen." Ontelbare mensen hebben dit gezegd of gedacht in 32 van de moeilijkste maanden van ons leven.

We hebben dingen gezien en meegemaakt die we nooit voor mogelijk hadden gehouden. Het begon met reisbeperkingen, daarna sluitingen van bedrijven, kerken en scholen, en ging geleidelijk naar miljarden aan sociale uitgaven plus monetaire inflatie, een torenhoge staatsschuld en culmineerde in segregatie. Families, vrienden, kennissen en buren werden tegen elkaar opgezet.

Het werd allemaal gedaan in naam van de volksgezondheid, maar nu zitten we met een volksgezondheidsramp voor de eeuwigheid.


Het is niet alsof we niet konden weten wat de resultaten zouden zijn. Dat wisten we al heel vroeg. Dit is de reden waarom alle eerdere pandemieplannen nooit lockdowns hebben aanbevolen en ze in plaats daarvan actief hebben veroordeeld. Wetenschap en ervaring - plus wetgeving en economie - werden allemaal overboord gegooid in een gecultiveerde paniek.


Er zijn weinig excuses geweest. Zo zal het nog jaren gaan.

Zeggen dat deze hele ervaring een regelrechte ramp is, is een understatement. Maar wat het allemaal nog erger maakt, is de vreemde stilte en volgzaamheid van de media, de academische wereld en de non-profitwereld.


Een deel van het antwoord over het waarom komt nu naar buiten in een verhaal dat onmogelijk te verzinnen is. Nu blijkt dat velen werden betaald door een het nu failliete FTX uit de Bahama's die beloofde miljarden aan geld uit te delen voor "pandemische paraatheid". Het geld ging naar prestigieuze universiteiten, denktanks en grote journalistieke podia die aandrongen op lockdowns en mandaten.