top of page

Westerse leiders proberen krampachtig de wereldhegemonie te behouden ten koste van velen

Ik had 10 jaren geleden nog vertrouwen in de regering, onze politieke partijen, de EU, de VS en de VN. Dat is allemaal weg nu. Ik vertrouw niet meer op deze instanties omdat ze - geen van allen - de democratie nog respecteren.


Mijn gevoel bij de huidige stand van zaken is dat de VS in een krampachtige sfeer probeert haar hegemonie over de wereld te bestendigen door het gevecht met Rusland en China aan te gaan. De VS die ons uit de klauwen van Nazi Duitsland wist te redden, is opeens onze vijand geworden. De VS drijven ons - met steun van de EU leiders uit Brussel - richting een nieuwe wereldoorlog waarin de verbanden duidelijk zijn. Het Westen tegenover twee andere machtsblokken. Enerzijds het blok China-Rusland en anderzijds Aziatische landen als India, Vietnam, Cambodja. Het Westen is niet meer hun leider.


Het treurige aan dit verhaal is dat de VS zelf de oorzaak van deze ellende is, door globalisering te misbruiken voor eigen gewin van de "bovenlaag" van de VS; de aandeelhouders van de Amerikaanse multinationals. De lage lonen aldaar deed de VS - en veel Europese bedrijven - hun fabrieken verplaatsen naar China.


Het Westen zou een kenniseconomie worden en China de "fabriek van de wereld". Weinigen hebben willen zien dat die industrie juist de groeimotor en innovator van de wereldeconomie is. Binnen de EU is Duitsland daar het beste bewijs voor. Duitsland; het land binnen de EU met de meest hoogwaardige industrie - en innovatie - was ook het economisch sterkste land binnen de EU. Het gaat nu ten onder aan de EU energiepolitiek, ingefluisterd door de VS.


Europa gaat, samen met de VS, ten onder aan een achterhaald beeld van Westerse hegemonie over de wereld. Het zou nu om samenwerking - ware globalisering - moeten gaan. Maar dat is niet het geval. Het Westen blijft in oude patronen van wereldheerschappij denken, terwijl die tijd voorbij is. Luister ook naar Jeffery Sachs, Professor in economie in de VS; https://lnkd.in/ePbxRJcp


Het lijkt allemaal sterk op 1914 toen Engeland nog dacht de hegemonie over de planeet te bezitten. Nu dus dat andere Angelsaksiche land; de VS. Ze hebben de wereld teleurgesteld en gaan daar een prijs voor betalen. Net als de volgzame EU onder leiding van mevr. von der Leyen. Onze regering onderneemt hetzelfde als in 1914 en 1940; NIETS. Tijd voor andere leiders voordat heel Europa er als Oekraine uit ziet.


Ik kan dit ook lezen op de LinkedIn pagina van Twan Houben.392 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


Peter Braet
Peter Braet
Feb 24, 2023

In 1914 beging Duitsland de stommiteit een verbondje te sluiten met het Ottomaanse rijk om de Balkan onder elkaar te verdelen. Daarom was het een wereldoorlog. In 1917 was het Ottomaanse rijk al in de pan gehakt en verdeelden Sykes en Picot (Groot-Brittannië en Frankrijk) het Midden-Oosten onder elkaar. De Arabieren hebben er tot vandaag nog altijd last van met kunstmatige grenzen en zelfs koloniale toetsenborden:

Pas later kon Duitsland de Britse en Franse imperia de genadeslag toebrengen en kregen we een andere tweedeling die duurde tot de val van de USSR. Sindsdien proberen de VS neocons de overhand te houden in wat nu een multipolaire wereld lijkt te worden. China en India worden twee rivaliserende machten naast het Westen.…

Like
bottom of page