top of page

Belastingsparadijzen kosten de burgers geld.

Nederland staat (nog steeds) op de derde plaats in de wereld qua misbruik van belastingwetgeving door buitenlandse partijen. Door Nederlandse belastingwetgeving ontduiken buitenlandse bedrijven - doorgaans multinationals - in ons land voor maar liefst 36,4 Miljard USD jaarlijks aan belasting die anders in het land van oorsprong betaald had moeten worden, aldus de OESO.


Tot 2020 was dit opvallende gebouw in Rotterdam het internationale hoofdkantoor van Unilever.

Nederland als belastingparadijs heeft een aantal grote nadelen en nauwelijks voordelen. Een belangrijk nadeel is dat er in de landen van oorsprong - vaak andere EU landen en de VS - minder belasting wordt opgehaald waardoor er in deze landen meer moet worden opgehaald bij de eigen bevolking. Nederland benadeelt dus de bevolking van andere landen. Een ander nadeel is dat de kloof tussen arm en rijk verder groeit door de Nederlandse praktijk. Immers, de niet door multinationals in eigen land betaalde belastingen worden bij de bevolking opgehaald, waardoor die verder verarmt ten opzichte van de aandeelhouders van de bedrijven.


Een fors concurrentienadeel is er ook voor de Nederlandse MKB, Middelgrote en Kleine Bedrijven, die deze voordelen niet hebben en gewoon Nederlandse vennootschapsbelasting betalen. Die ligt hoger dan de gemiddelde tarieven die de in Nederland gevestigde buitenlandse moedermaatschappijen betalen, waardoor het MKB concurrentienadeel ondervindt.


Als voordelen worden door het kabinet genoemd; meer werk voor Nederlandse fiscalisten en accountantskantoren. En dan met name de grootste vier; EY, PwC, KPMG en Deloitte. Maar ga er niet van uit dat deze beroepsgroep er gemiddeld jaarlijks de 36,4 Miljard aan verdient zoals die in onderstaande tabel te vinden zijn.


Een ander voordeel waar de regeringen Rutte al vele jaren mee te koop lopen is dat het goed voor het Nederlandse aanzien in de wereld is, als er veel moedermaatschappijen van multinationals in ons land gevestigd zijn. In wat voor opzicht? Wat brengt dat extra in het laatje, behalve de extra omzet voor fiscalisten en accountants? De bevolking schiet er niets mee op en de bevolking van die landen van oorsprong raken geld kwijt.


Als je "Rutte over multinationals" googelt, kom je veel sites tegen die dit onderwerp bespreken. Vooral over dat onzalige plan om dividendbelasting te schrappen in het regeerakkoord. Een plan dat enorme weerstand ondervond en uiteindelijk werd geschrapt.


Ik heb geen stemadvies, maar weet wel dat Nederland niet gediend is met een reputatie als belastingparadijs. Het MKB niet en onze bevolking ook niet. Tijd voor een heel andere politiek die de eigen bevolking en het eigen bedrijfsleven op de eerste plaats zet.


U kan deze bijdrage ook lezen op de LinkedIn pagina van Twan Houben.



296 weergaven0 opmerkingen
bottom of page