top of page

De nuance regeert de wereld

“De nuance regeert de wereld” schreef Fagus, een Frans dichter en aforismenschrijver, in 1908. Persoonlijk vind ik dat er in onze huidige samenleving veel te weinig nuance is, zeker vanuit de mainstream media én vanuit onze politiek. Mensen die nuance trachten te brengen worden de laatste jaren steeds meer publiekelijk gelyncht. Dit zien we op zeer veel domeinen overigens. Zelf heb ik getracht deze nuance de laatste jaren wat te brengen naar aanleiding van een virus dat ons leven nogal overhoop heeft gegooid en daardoor heb ik zelf mogen vaststellen hoe een groot deel van de samenleving zich tegen kritische stemmen heeft gekeerd. Eigenlijk ben ik eerder dankbaar dat ik dit heb mogen meemaken, want dit heeft me doen inzien dat ik naar veel meer zaken ook kritischer zou moeten kijken. Om die reden besloot ik enkele maanden geleden om op mijn website de bijdragen van Luk Adang te delen. Luk is kritisch tegenover de ‘groene’ waanzin waar we ongeveer dagelijks, en trouwens steeds meer, mee geconfronteerd worden. Ik vind zijn teksten bijzonder leerzaam en ik post deze dan ook met zeer veel plezier, omdat ik het gevoel heb dat ik op die manier toch af en toe wat zaadjes plant. De media die onze vierde macht zou moeten zijn doen dit immers veel te weinig. Er zijn echter gelukkig wel uitzonderingen, ik denk dan aan Jeroen Bossaert (HLN), Ewald Pironet (Knack) en verschillende journalisten van Doorbraak. Dus ook daar moeten we nuance brengen, het is niet altijd kommer en kwel.


Ik wil via deze weg echter ook even duidelijk maken dat niet alles wat gecatalogeerd wordt als ‘groene’ energie per definitie slecht is. Dat zegt Luk trouwens ook niet. Wel moeten we kritisch genoeg zijn en niet alles dadelijk voor waar aannemen. Zelf heb ik ook zonnepanelen en rijd ik ook met een hybride wagen. Als de zon schijnt laad ik mijn auto op en op die manier is het inderdaad belachelijk goedkoop voor mij om met mijn wagen rond te toeren, weliswaar voor beperkte afstanden. Ik ben ook een grote voorstander van meer onderzoek naar nieuwe technologie, zodat dit allemaal nog performanter kan worden. Ik denk ook wel dat we daarin zullen slagen. We mogen echter niet vergeten dat veel van deze technologie niet geproduceerd wordt in Europa en dat hier vaak ook zeer veel grondstoffen voor nodig zijn die niet altijd in de beste omstandigheden uit de grond worden gehaald. Dit is trouwens ook een gigantisch understatement. Ik maak me momenteel eigenlijk vooral zorgen dat onze politici iets te hard van stapel lopen en ons leven gigantisch duur gaan maken als we te snel gepusht worden om enkel ‘groene’ energie te gebruiken. Ik ben ook van mening dat de reductie van onze CO2-uitstoot vooral een drogreden is om ons weldra nog meer te kunnen belasten en controleren. Ik heb dan ook een hekel aan te hoge belastingen en te veel controle.


Helaas moeten we vaststellen dat bijna 200 jaar na het verschijnen van On Liberty van

John Stuart Mill onze overheden opnieuw steeds meer paternalistische neigingen krijgen. Niet in het minst trouwens de partijen die pretenderen liberaal te zijn. Het probleem met paternalisme is dat, hoe goed het soms ook bedoeld is, het mensen dingen opdringt die hen ongelukkig maken of leed toebrengen. In mijn ogen misbruiken zij vaak het schadeprincipe ‘alles mag zolang je anderen maar geen fysieke schade toedoet’. Steeds meer wordt er immers gesteld dat we bepaalde maatregelen moeten implementeren om toekomstige schade te vermijden. Het principe is uiteraard zeer goed, maar ik ben er niet van overtuigd dat het ‘groene’ dogma überhaupt wel goed is voor onze planeet. Ik ben overigens wel van oordeel dat we veel meer aandacht zouden moeten schenken aan zaken die onze planeet echt gezonder maken, want daar is effectief nog veel werk aan de winkel. De onterechte focus op het klimaat, waar we toch nauwelijks of geen impact op hebben, zorgt er helaas voor dat we onze planeet nodeloos schade toebrengen. Als iemand graag elektrisch rijdt dan vind ik dat prima, als iemand echter zweert bij een diesel of een benzine motor dan vind ik dat ook prima. De nieuwe diesel- en benzinemotoren zijn trouwens niet slechter voor onze planeet dan een elektrische wagen, integendeel. Zelfs rabiate factcheckers moeten dit schoorvoetend toegeven. We hebben dus dringend nood aan media en politici die echt openstaan voor de andere kant van de medaille. Er is ook nood aan veel meer respect voor elkaars mening en visie. We moeten het niet altijd met elkaar eens zijn. Discussies zijn net aangenaam en stellen ons in staat om iets bij te leren en onze blik te verruimen. Als we allemaal wat meer nuance aan de dag leggen, zou dit allemaal iets vlotter verlopen. Laat ons er samen voor zorgen dat de nuance echt de wereld kan regeren.


Steven Arrazola de Oñate


271 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 commentaire


Peter Braet
Peter Braet
01 juin 2023

Vroeger heette dat gewoon beleefdheid. Tegenwoordig luisteren veel mensen niet meer naar elkaar. Voorbeelden te over, en niet alleen op sociale media.

Om de groene droom (of waan?) waar te maken hadden en hebben we gas nodig, goedkoop gas, omdat er een nadeel is aan kerncentrales: je kan er wel minder stroom mee produceren maar dan ben je brandstof en dus geld aan het opstoken. Gevolg is dat windmolens moeten stilgelegd worden om het net niet te overbelasten bij een strakke zuidwester wat normaal het ideale weer zou zijn omdat de kerncentrale dan zo weinig zou mogen produceren dat het te duur wordt. Daarom hadden we gas nodig.

Nog eentje: wie echt naar Agustín Carstens van de BIS geluisterd heeft…

J'aime
bottom of page