top of page
  • Foto van schrijverRedactie

Dr. John Campbell: 'Oversterfte in Europa neemt nog toe'

Op zijn youtube kanaal met 2,6 miljoen abonnees geeft de Britse Dr. John Campbell sinds het begin van de covidcrisis regelmatig zijn visie. De jongste video behandelt de sterftecijfers in Europa sinds half 2022 op basis van drie verschillende bronnen. Geen tijd om de video te bekijken? Hieronder leest u een samenvattende transcriptie van zijn verhaal.

Dr. John Campbell: Het zal mij zeer benieuwen hoelang onze regeringen en de reguliere media de grote oversterfte kunnen blijven negeren? Zeggen dat er een olifant in de kamer is, zou een aanzienlijk understatement zijn. En het gebeurt over heel de wereld, althans in de zogenaamd 'hoogontwikkelde westerse' landen.


Vandaag kijken we naar officiële Europese gegevens. Die komen van het EuroMOMO Bulletin, week 2 van 2023. (euromo.eu) We zien deze week in de gemeten 'all cause mortality' verhoogde niveaus van oversterfte in het algemeen. Overal in Europa en in alle leeftijdsgroepen.

Ook in de leeftijdsgroep 0 tot 14 jaar. Het hoofd van de medische dienst in het Verenigd Koninkrijk Chris Whitty verklaarde het sterfteoverschot 'omdat mensen geen statines (tegen hoge cholesterol, red.) konden krijgen tijdens de pandemie'. Maar de meeste 14-jarigen nemen helemaal geen statines, want hoge cholesterol is zeldzaam in die leeftijdsgroep. Ze zullen toch met een betere verklaring mogen komen dan dit. En waarom zwijgen de mainstream media? Waar is het concept 'onderzoeksjournalistiek' eigenlijk gebleven? Wordt dat volledig overgelaten aan een paar excentriekelingen op YouTube?Hoe dan ook, dit zijn gegevens van 25 Europese landen en regio's. De grijze lijn geef de gemiddelde sterftecijfers van voor 2020, dus zonder de verhoogde sterftecijfers van de coronacrisis. De blauwe lijn geeft de oversterfte ten opzichte van dat gemiddelde. Deze pieken in sterfte hier in 2020 en 2021, verwachten we natuurlijk omdat we dan midden in de uitbraak van de pandemie zitten. Maar dan zien we een andere hoge piek in 2022, in week 26 en nog een veel hogere in de eerste weken van 2023. Die hadden we niet verwacht.

We zien dus dat het sterftecijfer consequent hoog is geweest in 2022, en toch hebben we daar geen officiële verklaring voor, anders dan dat mensen geen 'statines' konden krijgen, volgens Chris Whitty, de Britse Chief Medical Officer. Misschien moet die toch eens een andere job overwegen, want het is duidelijk dat hij zijn werk niet doet.


Laten we eens kijken naar de 0 tot 14-jarigen. Ook daar zien we vanaf week 26 van 2022 een toename van de sterftecijfers met een piek in de laatste weken van 2022.Dit zijn jonge mensen. Dit is niet veroorzaakt door een gebrek aan behandeling van lopende ziekten. Dat kan een rol spelen bij andere leeftijdsgroepen, maar bij de 0 tot 14-jarigen lijkt mij dat hoogst onwaarschijnlijk.


Hier zien we de leeftijdsgroep 15-44 jaar. Ook daar zie je de sterftecijfers regelmatig significant boven de gemiddelden met de piek eind 2022.


De 45 tot 64 jarigen. Nogmaals, hoge niveaus tijdens de pandemie waar je die zou verwachten In 2021 hadden we bijvoorbeeld eerst de alfa variant, weet je nog? Een jaar later zien we nog de delta golf, maar inmiddels zitten nog steeds boven wat we zouden verwachten en aanzienlijk. In deze leeftijdsgroep 10.404 overtollige sterfgevallen.


Bij de 65 tot 70-jarigen zien we ook een vrij gelijkaardig patroon. En in de tweede helft van 2022 al een aanzienlijke toename bij de 75 tot 84-jarigen.

Op het moment dat de omikron variant zijn intrede deed, kregen we een massale vermindering van het aantal sterfgevallen. Dus als we verder kijken vanaf de tweede helft 2022 kunnen we de oversterfte niet meer toeschrijven aan covid. Die sterfgevallen worden veroorzaakt door iets anders.

Bij de kinderen tot 14 jaar vielen in 2020, minder doden dan gemiddeld. Ook in de eerste helft van 2021 bleef het aantal lager dan gemiddeld... Maar dan vanaf week 26 begint het aantal sterfgevallen te stijgen. Tussen week 40 en week 52 van 2021 zijn er meer sterfgevallen dan verwacht. En over heel 2022 zien we alsmaar stijgende oversterfte bij kinderen, tot 1371 gevallen in week 52.

Dit zijn enorme aantallen. Waarom zijn de sterfgevallen onder 0 tot 14 jarigen in de Europese landen hoger dan we zouden verwachten voor heel 2022? En waarom is dat niet overal elders het geval? We zien dit ook in alle andere leeftijdscategorieën.

Je zou verwachten dat de oversterfte in 2022 nog lager zou uitvallen omdat de meer kwetsbare mensen al in 2020 en 2021 overleden. Bekijk het zelf maar eens op Euromo.eu. Het is een fascinerende site waar je allerlei gegevens kan opzoeken.

Nu iets interessants, specifiek uit het Verenigd Koninkrijk. We hebben eens gekeken naar het instituut van Actuarissen van Levensverzekeringen en hun sterftecijfers in 2022 vergeleken met 2019. We zien bij de 20 tot 44-jarigen een oversterfte van 7,8%.


Dat is consistent met de Europese cijfers. Maar het wordt volslagen genegeerd door onze regeringen en de mainstream media. Ik ga me daar niet aan zitten ergeren want het is gewoon te absurd. Dus ik probeer u de cijfers u zo bevattelijk mogelijk te geven.

In de tweede helft van 2022 zien we in deze Britse cijfers 26.000 extra sterfgevallen tegenover 4700 in de eerste helft van 2022.

De oversterfte in Engeland en Wales steeg in de eerste week van 2023 tot 30% meer, vergeleken met 2019.

Gisteren sprak ik nog met prof. Norman Fenton over de tekorten in de gegevens van het Britse Bureau voor statistiek.

https://www.ons.gov.uk/peoplepopulationandcommunity/birthsdeathsandmarriages/deaths/datasets/deathsbyvaccinationstatusengland


Je zou verwachten dat de statistieken up to date zijn. Helaas... de laatste update dateert al van 31 mei 2022. Bovendien hebben we in Engeland geen vergelijkende gegevens tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden. Maar we weten inmiddels dat de oversterfte hoger was in de tweede helft van 2022. Ik zou denken dat we ons in een soort noodsituatie bevinden en dat je als overheid dus alle variabelen mee moet nemen in je analyse.

Wij zeggen uiteraard niet dat er een verband is met de vaccinatiecampagne. Maar we zouden minstens de data willen zien en wat die ons vertellen.


Nogmaals: kijk zelf naar de data vanuit Europa bij Euromomo.eu. Je kan zelfs op een landkaart klikken en dan zie je: Duitsland hoge oversterfte, Engeland matige oversterfte, Schotland hoge oversterfte. Griekenland weinig, Spanje weinig, Portugal matige oversterfte. Ik ben zelf niet overtuigd van de cijfers uit Frankrijk (lage oversterfte) maar dat is een ander verhaal.


Kijk zelf en je zal zien dat ik niks verzin. Overlijdensgevallen in 2022 boven de verwachtingen. Niet verklaarbaar door COVID. Met een oorverdovende stilte van regeringen en mainstream media. Ik laat het hierbij. Ik denk dat ik genoeg gezegd heb. Het is gewoon volkomen bizar en onverklaarbaar. Maar bedankt voor het kijken.


Bekijk hier de originele video.


1.294 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page