top of page

Er dreigt een driedubbele pandemie. Niet van virussen, maar van angst.


Soms is ziek worden gewoon de prijs die we betalen om terug te keren naar 'normaal'. Dr. Vinay Prasad vindt die prijs meer dan de moeite waard.


De afgelopen weken stonden de media vol van de zogenaamde 'tripledemic'. Een driedubbele pandemie: een combinatie van Covid-19, griep en respiratoir syncytieel virus (RSV). Die drie zouden zorgen voor hoge ziektecijfers en een groot aantal ziekenhuisopnames, vooral onder kinderen.


De boodschap is duidelijk: wees bang voor winterse luchtwegvirussen en neem alle mogelijke voorzorgsmaatregelen. Het is tijd om die mondkapjes weer aan te trekken, mensenmassa's te vermijden en zoveel mogelijk in de buitenlucht te doen. Alleen... de aanbevolen voorzorgsmaatregelen zijn vergelijkbaar met het branden van een wierookstokje of het dragen van knoflook om vampieren af te weren.


Deze 'tripledemic' is eigenlijk gewoon een voorbeeld van wat we in feite 'een normaal leven' zouden moeten noemen. De eindeloze voorzorgsmaatregelen zijn medisch gezien onnodig en dreigen de meest alledaagse menselijke interacties weer onnodig ingewikkeld te maken.


'Meer mondkapjes'


Het valt op hoe de media en de 'usual experts' weer aandringen op meer mondkapjes. In Philadelphia zijn scholen tijdelijk weer overgeschakeld op maskerplicht, zélfs voor peuters in de kinderopvang...


Twee districten in New Jersey eisen hetzelfde van de kleuterschool tot de twaalfde klas. De openbare scholen van Boston vragen leerlingen, leerkrachten en personeel om maskers te dragen (maar zullen geen straf opleggen aan wie dat niet doet). Burgemeester Michelle Wu van Boston zei dat de maskers "zullen helpen om onze kinderen veilig in de klas bij hun leeftijdsgenoten te houden".


Dr. John Swartzberg, een deskundige op het gebied van besmettelijke ziekten aan de UC Berkeley's School of Public Health, vertelde aan Reuters: "Als je niet ziek wilt worden en je wilt niet naar het ziekenhuis en je wilt niet sterven aan Covid of griep, of aan RSV als zeer jong kind, dan moet je binnenshuis een masker dragen in een openbare ruimte."


Het California Department of Public Health was het ermee eens en tweette: "Er is geen vaccin voor RSV, dus het dragen van een masker kan de verspreiding aanzienlijk vertragen en baby's en jonge kinderen beschermen die nog geen immuniteit hebben en te jong zijn om zelf een masker te dragen." (Dat advies, waarover geen verdere gegevens bestaan, is inmiddels zonder toelichting verwijderd).


Drie belangrijke punten over de 'tripledemic.


Er is beperkt bewijs dat de driedubbele pandemie überhaupt bestaat.

Het is onmogelijk om respiratoire virussen te vermijden.

Er is geen bewijs dat langdurige voorzorgsmaatregelen het onvermijdelijke uitstellen.


Laten we eerst eens kijken naar het bewijs voor de zogenaamde driedubbele pandemie. Hoewel het griepseizoen vroeg begon, zijn er weinig aanwijzingen dat het erger zou zijn dan tijdens andere, normale jaren. Dr. Michael Osterholm, directeur van het Center for Infectious Disease Research and Policy van de Universiteit van Minnesota, zegt: "Het voelt alsof het erg is omdat ziekenhuizen onderbezet zijn, maar dit is geen uitzonderlijk seizoen."