top of page

Genk viseert de tuinen van haar burgers. In wiens belang?

De overheid wil steeds dieper ons privé- en sociaal leven binnendringen en stroomlijnen, en dit steeds in naam van het 'algemeen belang', 'de veiligheid', 'het klimaat', 'strijd tegen desinformatie', de volksgezondheid, de vrede, etc. Zoals ongeveer alle heersers ooit in de wereldgeschiedenis beloofden en vervolgens vertikten. Hun specifieke belangen haalden het altijd van het algemeen belang.

De Covid-crisis was een uitgekiend moment om te experimenteren en observeren hoe snel en hoe vér burgers zich eigenlijk in een hoekje laten drummen en al hun duur bevochten en grondwettelijk verankerd vrijheden opgeven, omwille van propaganda en/of repressie. Rechten die, zoals de geschiedenis ons nochtans wilde leren, niet makkelijk weer terug te claimen zijn.


We slikten tegelijkertijd in zeer veel landen een avondklok, jarenlange maskerplicht, verbod op vereniging, verbod op beweging, verbod op godsdienstbeleving, sterke censuur, drones boven vakantiehuisjes, lockdowns van kleine kmo's ten voordele van de grootste bedrijven, opgesloten bejaarden, huisarrest voor 'besmetten', verdomde QR-segregatiepasjes, en ga zo maar verder. Slimme meters worden intussen overal verplicht, camera's duiken tot in het kleinste gehucht op, er komt een langzaam verbod op gasverwarming en klassieke auto's, op kampvuren, etc. Nederlandse grote bedrijven moeten volgend jaar iédere kilometer (met auto, fiets of openbaar vervoer) van iedere werknemer kunnen tracken. 'Hate speech' en 'malinformation' moeten volgens Europese en internationale instanties geweerd worden van het internet, zowel op publieke fora als in private berichten: een complete monitoring dus van ieders surfgedrag en uitspraken. Wie kritiek durft te uiten op deze sterk voortschrijdende surveillering en totalitarisering van onze samenleving, is complotdenker of een racist of extreemrechts of klimaatontkenner , en ga zo maar verder. De pers vindt die Big Brother tendens precies helemaal okay, zo lijkt het. En de meeste politici ook. Vele burgers durven zich hierrond niet veel te uiten op sociale en intermenselijke fora, teneinde niet het etiket van 'geradicaliseerd' of 'gek' op zich geplakt te krijgen. En dat gebeurt snel, de laatste tijd.


En toch gaan we onze mouwen moeten opstropen, vermoed ik.