top of page

Het digitale concentratiekamp is volop in aanbouw, maar is ontmantelbaar

Een digitale gevangenis is niet één of andere monsterlijke constructie die je stap voor stap voor je ogen ziet opbouwen, of die je überhaupt nog democratisch kunt controleren. Het is eerder een inéén klikken van diverse (vaak digitale) bouwstenen die de laatste jaren gelegd worden door onze overheden en industrie, telkens onder het mom van Veiligheid en Solidariteit. En dat inéénklikken tot één puzzel is kwestie van enkele maanden of jaren, tenzij er op korte tijd voldoende bewustzijn komt over de massa-surveillance die gepland is. De uitvoerders van de aparte bouwstenen zijn zich hier meestal niét van bewust.Mediaminister Dalle (CD&V) was uitermate trots toen hij in maart van dit jaar aankondigde de Russische staatszender Russia Today te censureren voor iedere Belg. Intussen trekt hij verder ten strijde tegen digitale Desinformatie. Zijn partijgenoot minister van Peteghem is volop bezig met onderhandelen rond de introductie van CBDC (digitaal geld onder voorwaarden). Een ander partijgenoot, minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden, mocht de laatste jaren oefenen met het ontplooien van onder meer warmtedrones (voor wie zich in zijn vakantiehuisje durfde terug te trekken tijdens de lockdowns), avondklokken, samenscholingsverboden, reisbeperkingen en strenge boetes voor wie ongegeneerd op een bankje in het park durfde te zitten. Minister van verkeer Lydia Peeters (Open VLD) is deze week lyrisch over de inzet van meer en meer drones en ‘slimme camera’s’ in de publieke ruimte, zogezegd om de verkeersveiligheid te verhogen. Minister van Telekom en Digitalisering Petra De Sutter (Groen) loopt dan weer warm voor de nabije introductie van een Europese Digital ID Wallet en buigt zich samen met haar Europese collega’s over de maximale inzet van 5G en Artificiële Intelligentie (AI) om die stapel aan data via al die camera’s en gemonitord digitaal verkeer te kunnen managen. Haar partijgenote en minister van Energie Tinne Van der Straeten zet zich dan weer in, samen met Vlaams minister Zuhal Demir (NVA), om in ieder huisgezin een ‘slimme energiemeter’ te installeren, die van buitenuit gemonitord én gereguleerd kan worden. De socialistische minister van Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke, was dan weer een fanatiek pleitbezorger van de Gezondheidspas, die vorige winter wel degelijk een groot deel van het maatschappelijke leven van de Belgen kon reguleren; wie niet geprikt was, kon bijvoorbeeld quasi nergens meer binnen. Intussen promoot de voltallige Brusselse regering de hoofdstad als ‘Smart City’, waarbij quasi al je bewegingen zullen worden gemonitord, en belast wanneer je de auto gebruikt. Er komt heel wat gezondheidsreclame op radio en teevee rond de ’10.000 stappen per dag’ die mensen best zetten teneinde gezond te blijven. Het enige wat je daarvoor nodig hebt, is een smartwatch, die je momenteel werkelijk overal kunt kopen, tegen spotprijzen.

Ook onze lantaarnpalen worden steeds ‘slimmer’, en worden deels oplaadpunten voor AI-gestuurde drones (jawel). Er wordt steeds luider geroepen om het verdelen van ‘eerlijke’ koolstofkredieten voor de burgers (reguleert onder meer je consumptie en transport), onze digitale Zoom-meetings worden sowieso afgeluisterd door AI, onze sociale media verwijderen alle inhoud die niet past bij het heersende overheidsnarratief ('factcheck!'), en bankrekeningen kunnen de laatste tijd wel héél makkelijk worden bevroren of zelfs in beslag genomen worden. Slimme camera’s bewaken ons huis, en sturen alle gegevens door naar Big Tech, en er gaan heel wat stemmen op om af te stappen van anoniem internetgebruik. We worden dus steeds makkelijker ‘getrackt en getraced’.


Meer zelfs: al het bovenstaande is intussen al technisch verwezenlijkt én wordt momenteel uitgerold in grote delen van deze wereld.


En zo gaat het maar door. Ministers van alle klassieke partijen doen hier vlotjes aan mee. Zij voeren simpelweg kritiekloos de orders uit die ze vanuit Europa en andere internationale instellingen krijgen voorgeschoteld.


Voor wie nog niet echt ingewerkt is in de materie, lijken dit allemaal toevalligheden, die weinig met elkaar te maken hebben; normale evoluties van een digitaliserende samenleving, die bovendien gebukt gaat onder tal van ‘noodtoestanden’, zoals de oorlog met Rusland, het voortdurende gevaar voor nieuwe pandemieën, of de klimaatverandering, of de milieucrisis, waardoor we ons best laten leiden door een zo ‘slim’ mogelijke technologie, ipv door 'storende' democratische processen.


Allemaal puzzelstukjes op de grond…. Tenzij je de Grote Puzzel voor je ziet, en dat doen steeds meer mensen. En dan komt er een behoorlijk schrikwekkend beeld naar boven: dat van een doorgedreven surveillance samenleving, die erin slaagt het gros van de wereldbevolking te ‘disciplineren’, onder het bestuur van de machtigste banken, bedrijven en investeerders ter wereld.


We hoeven maar te kijken naar het huidige sociaal kredietsysteem in grote delen van China. Wie daar dingen durft zeggen, schrijven of doen die ingaan tegen de belangen van de overheid (en tegen die van de industrie achter de schermen), die wordt niet langer gefolterd of gevangengezet of geëxecuteerd. Neen, die wordt enkel op een beschaafde manier tijdelijk verbannen uit de samenleving. Wie dus ‘foute’ dingen durft uiten op sociale media, of op straat durft te komen om te protesteren tegen het overheidsbeleid, die verliest tijdelijk het recht op pakweg de trein of het vliegtuig, op onderwijs, op ziekenzorg of uitkeringen, op horeca of cultuur, op winkelen, en soms zelfs op werk. Dat blijkt een uiterst efficiënt systeem te zijn, waarbij ‘de gevangenis’ een nieuwe invulling krijgt: de samenleving in haar geheel wordt een soort openluchtgevangenis, een Panopticon, waarbij je spreken, bewegen, werken, samenkomen steeds gemonitord en altijd voorwaardelijk is, en waarvoor je complete gehoorzaamheid wordt vereist.


En hoe doet de Chinese overheid dat?


Juist, door slimme camera’s met gezichtsherkenning, gerund door AI. Door overal Gezondheidspasjes te vragen, door je internetgebruik te monitoren en je er desgewenst uit te verwijderen, door je rekeningen te beheren en desnoods te bevriezen. Zodat je letterlijk kan bevriezen, of uithongeren als je niet braaf meewerkt.


We zitten in Europa eigenlijk zéér dicht bij het vervolledigen van de puzzel, en daarvoor waarschuwen steeds meer mensen. Het enige wat we nog nodig hebben, is enkele kleine duwtjes, en wat dreiging van terreur, (cyber)oorlog, hatespeech, een nieuwe pandemie, of het opvoeren van de strijd tegen klimaatverandering (als de bevolking daar voldoende warm voor loopt).


Ik dacht lange tijd dat West-Europa, met haar traditie van democratie, grondwetten, rechtstaten, scheiding der machten, mensenrechten onmogelijk zou kunnen verglijden tot een ordinaire vorm van transnationaal surveillancekapitalisme.


Daarvoor zouden we toch het eeuwenoude Sociale Contract tussen burger en overheid moeten wijzigen, waarbij het de plicht is van de overheid om de bevolking te dienen, en niét het kapitaal of andere mogendheden.


Maar wat zien we nu? Dat men het in de cirkels van het World Economic Forum en een deel van de elite heel expliciet heeft over het veranderen van dat sociale contract.


We staan dus aan de vooravond van een Grote Reset, waarbij burgers niet langer beschikken over onvoorwaardelijke rechten, maar waarbij zij verplicht onderdanig worden aan een soort Algemeen Belang (cfr Agenda 2030), dat netjes wordt ingevuld door een leger aan technocraten en lokale politici, die heel plichtsbewust de orders uitvoeren die zijn uitgeschreven door het internationaal grootkapitaal, dat zich stilletjes in de achtergrond beweegt, maar alle touwtjes in handen lijkt te hebben.


Het is echter nog niet te laat, want zo’n repressief surveillancesysteem is eigenlijk heel ontmenselijkend en staat in schril contrast met iedere vorm van traditie, humanisme of religie. Het ‘klopt’ enkel in de hoofden van zij die de Taal van de Macht spreken, en vergeten zijn wat het is om te leven, te voelen, en lief te hebben.


Enkele zaken die we alvast kunnen doen:


- Blijf ten allen tijde cash geld gebruiken, en verzet je tegen de introductie van CBDC-geld;

- Blijf zoveel mogelijk eigenaar van je eigen data en je privé-communicatie;

- Doe niet teveel mee met al die fantastische huishoudelijke gadgets, die maakt dat je vrijwillig een soort Big Brother systeem in je huis installeert (denk aan smartwatches, allerhande apps, Alexa, slimme beveiligingscamera’s, etc);

- Wanneer de volgende Gezondheidspas wordt gepusht, en dat is een zékerheid, kom dan mee op straat ertegen. Zonder QR-pasjes en digitale ID stort het surveillanceysteem in elkaar;

- Denk na over slimme manieren om slimme camera’s te omzeilen (met paraplu’s zoals in Hongkong, of met andere slimme manieren om de werking ervan uit te schakelen);

- Leg druk op je lokale overheden om ten allen koste niét met gezichtsherkenning en AI te werken, en te stoppen met eindeloos te digitaliseren en te monitoren;

- Tracht mee zoveel mogelijk politici zich bewust te maken van het mondiale surveillanceplan waar ze, vaak onwetend, hard aan meewerken. Je kan al beginnen met ze aan te spreken op Twitter, bijvoorbeeld, maar nog liever live.


Geïnteresseerd in nog wat meer diepgang rond dit uiterst belangrijke politieke fenomeen, dat bijlange geen bizar complotdenken is, maar een bijzondere harde en confronterende realiteit? Beluister dan dit bijzonder interessant Engelstalig interview met Aman Jabbi. (of lees hier een boeiende samenvatting ervan)

Of bekijk de Nederlandse adembenemende documentaire 'State of Control', dat experten als Arno Wellens, , Catherine Austin Fitts, Annie Machon en James Corbett aan het woord laat.


Het is nog niet te laat, maar het wordt wél tijd dat meer en meer mensen zich hiervoor beginnen te interesseren, want de uitbouw van die digitale gevangenis, staat wel al véél verder dan de meesten onder ons vermoeden.

1.615 weergaven2 opmerkingen

2 Comments


Peter Braet
Peter Braet
Dec 14, 2022

EU-CBDC, tja daar hebben wij niks over te vertellen. De ECB (Europese Centrale Bank) beslist volledig autonoom over het monetaire beleid, daar komt geen regering of parlement aan te pas. Ooit wordt er een CBDC door de ECB op tafel gelegd bij de Europese Raad (enkel Eurolanden) en goedgekeurd, doorgestuurd naar de EC (Commissie) die er een wet van maakt en de CBDC is een feit. Die zal er komen als de Euro nog eens crasht, en je gewone Eurotjes, ook in die cash, worden dan waardeloos.

Voorlopig ziet het er naar uit dat de CBDC naast de gewone munten zoals Euro zal bestaan als een soort back-up die je uit vrije keuze ook al kan gebruiken, maar bij een…


Like

Steven Desanghere
Steven Desanghere
Dec 14, 2022

In die zin vind ik de uitspraak van Catherine Austin Fitts op het eind van "State of Control" heel hoopgevend. Dergelijk surveillance-systeem was steeds de natte droom van de machtigen, maar het kan nooit duurzaam of houdbaar zijn. De menselijke geest heeft getoond uiteindelijk steeds creatiever te zijn, ook al duurde het soms vele jaren, of zelfs generaties. En er gaan altijd mogelijkheden zijn om het leven te vieren, zelfs in een tijdelijk digitaal concentratiekamp.

Like
bottom of page