Waarom Joe Biden aanstuurt op herbewapening van Japan

De regering Biden schendt het beruchte artikel 9 van de Japanse grondwet. Dat dateert van vlak na de Tweede Wereldoorlog en ontzegt Japan het soevereine recht tot oorlogvoering. Nochtans sturen de VS nu aan op een herbewapening van het land. Voornaamste Doelwit? China.
Op 16 december kondigde de Japanse premier Fumio Kishida (foto) een nieuwe defensiestrategie aan die de militaire uitgaven van Japan moet verdubbelen tegen 2027. Japan stemde er verder mee in offensieve wapens aan te schaffen en zijn militaire commandostructuur voor zijn uitgebreide strijdkrachten opnieuw vorm te geven. Op 23 december werd de ontwerpbegroting goedgekeurd door het kabinet van premier Kishida.
Deze gevaarlijke militaire expansie van Japan zou internationaal alarmbellen moeten doen afgaan. De grote escalatie vindt plaats onder zware Amerikaanse druk, gericht op het bedreigen en omsingelen van China en een poging om de Amerikaanse dominantie in Azië en de Stille Oceaan te vrijwaren.
De Japanse regering is van plan tot 500 Lockheed Martin Tomahawk-raketten en Joint Air-to-Surface Standoff Missiles (JASSM) te kopen, meer marineschepen en gevechtsvliegtuigen aan te schaffen, de capaciteit voor cyberoorlogsvoering te vergroten, zelf hypersonische geleide raketten te produceren en zelf geavanceerde gevechtsvliegtuigen te bouwen, naast andere wapens.
Het links georiënteerde Asahi, een van de grootste dagbladen van Japan, noemde het plan van Kishida een "radicale en gevaarlijke afwijking van het verleden" en beschuldigde de regerende Liberaal-Democratische Partij (LDP) ervan "halsoverkop de militaire macht van het land te versterken zonder plannen te ontwikkelen of maatregelen te nemen om het klimaat voor vredesopbouw te verbeteren".
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Noord-Korea verklaarde dat Japan in feite "de mogelijkheid van preventieve aanvallen" had geformaliseerd.
Artikel 9
De poging om artikel 9 te "herinterpreteren" vormt een voortdurende politieke strijd binnen Japan. Tal van massabijeenkomsten verdedigden artikel 9. Het wijdverbreide verzet tegen het Japanse leger en de grondwetswijziging komt van vakbonden en communistische en socialistische bewegingen.
Die wijzen er graag op hoe het militaristische regime van de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw brutale repressie toepaste en Japan de Tweede Wereldoorlog in loodste. Bovendien zal de huidige verdubbeling van het defensiebudget gefinancierd worden door belastingverhogingen. En een enorm militair budget betekent onvermijdelijk ook dat er zwaar moet worden bezuinigd op de beperkte sociale uitgaven van het land.
De LDP, die sinds de jaren vijftig bijna voortdurend aan de macht was, is pro-militair en bondgenoot van de VS, vooral tegen China en Noord-Korea. De moord op de gepensioneerde president Shinzo Abe op 8 juli 2022, amper twee dagen voor de Japanse verkiezingen, leverde de LDP extra stemmen op. Zij slaagde erin de tweederde supermeerderheid in het Japanse parlement te behalen, nodig voor de verdere militaire plannen.
Gericht op China
De militaire expansie van Japan past in de politiek van Washington tegen China, Noord-Korea en Rusland. Het doel van Amerikaanse strategen is de Amerikaanse alliantie met Japan, Zuid-Korea en Australië te gebruiken, net zoals zij dat doen met de NAVO alliantie in Europa.