top of page

Waarom Joe Biden aanstuurt op herbewapening van Japan




De regering Biden schendt het beruchte artikel 9 van de Japanse grondwet. Dat dateert van vlak na de Tweede Wereldoorlog en ontzegt Japan het soevereine recht tot oorlogvoering. Nochtans sturen de VS nu aan op een herbewapening van het land. Voornaamste Doelwit? China.


Op 16 december kondigde de Japanse premier Fumio Kishida (foto) een nieuwe defensiestrategie aan die de militaire uitgaven van Japan moet verdubbelen tegen 2027. Japan stemde er verder mee in offensieve wapens aan te schaffen en zijn militaire commandostructuur voor zijn uitgebreide strijdkrachten opnieuw vorm te geven. Op 23 december werd de ontwerpbegroting goedgekeurd door het kabinet van premier Kishida.


Deze gevaarlijke militaire expansie van Japan zou internationaal alarmbellen moeten doen afgaan. De grote escalatie vindt plaats onder zware Amerikaanse druk, gericht op het bedreigen en omsingelen van China en een poging om de Amerikaanse dominantie in Azië en de Stille Oceaan te vrijwaren.


De Japanse regering is van plan tot 500 Lockheed Martin Tomahawk-raketten en Joint Air-to-Surface Standoff Missiles (JASSM) te kopen, meer marineschepen en gevechtsvliegtuigen aan te schaffen, de capaciteit voor cyberoorlogsvoering te vergroten, zelf hypersonische geleide raketten te produceren en zelf geavanceerde gevechtsvliegtuigen te bouwen, naast andere wapens.


Het links georiënteerde Asahi, een van de grootste dagbladen van Japan, noemde het plan van Kishida een "radicale en gevaarlijke afwijking van het verleden" en beschuldigde de regerende Liberaal-Democratische Partij (LDP) ervan "halsoverkop de militaire macht van het land te versterken zonder plannen te ontwikkelen of maatregelen te nemen om het klimaat voor vredesopbouw te verbeteren".


Het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Noord-Korea verklaarde dat Japan in feite "de mogelijkheid van preventieve aanvallen" had geformaliseerd.


Artikel 9


De poging om artikel 9 te "herinterpreteren" vormt een voortdurende politieke strijd binnen Japan. Tal van massabijeenkomsten verdedigden artikel 9. Het wijdverbreide verzet tegen het Japanse leger en de grondwetswijziging komt van vakbonden en communistische en socialistische bewegingen.


Die wijzen er graag op hoe het militaristische regime van de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw brutale repressie toepaste en Japan de Tweede Wereldoorlog in loodste. Bovendien zal de huidige verdubbeling van het defensiebudget gefinancierd worden door belastingverhogingen. En een enorm militair budget betekent onvermijdelijk ook dat er zwaar moet worden bezuinigd op de beperkte sociale uitgaven van het land.


De LDP, die sinds de jaren vijftig bijna voortdurend aan de macht was, is pro-militair en bondgenoot van de VS, vooral tegen China en Noord-Korea. De moord op de gepensioneerde president Shinzo Abe op 8 juli 2022, amper twee dagen voor de Japanse verkiezingen, leverde de LDP extra stemmen op. Zij slaagde erin de tweederde supermeerderheid in het Japanse parlement te behalen, nodig voor de verdere militaire plannen.


Gericht op China


De militaire expansie van Japan past in de politiek van Washington tegen China, Noord-Korea en Rusland. Het doel van Amerikaanse strategen is de Amerikaanse alliantie met Japan, Zuid-Korea en Australië te gebruiken, net zoals zij dat doen met de NAVO alliantie in Europa.


De houding van de NAVO tegenover Rusland heeft geleid tot oorlog in Oekraïne, waarbij de Amerikaanse regering duizenden nieuwe sancties tegen Rusland oplegde, en de VS de handel van de Europese Unie met Rusland verbraken.


China is de grootste handelspartner van Japan. In eerdere nationale strategiedocumenten stond dat Japan streefde naar een "wederzijds voordelig strategisch partnerschap" met China. Maar plots begonnen Japanse strategen China te bestempelen als "de grootste strategische uitdaging om de vrede en veiligheid van Japan te waarborgen". (U.S. Institute of Peace, 19 december)


Japan had de handel met Rusland in gas, olie, auto's en machines uitgebreid. Eerder riep Japan in zijn nationale veiligheidsstrategie van 17 december 2013 op tot "versterkte banden en samenwerking met Rusland". Nu beschouwt Japan Rusland als een "grote veiligheidszorg". (USIP, 19 december)




De gevolgen voor Okinawa


Een keten van 150 eilanden genaamd de Ryukyu-archipel, 400 mijl van Japan met Okinawa als grootste eiland, is in werkelijkheid een kolonie van Japan. De bevolking van 1,74 miljoen mensen staat onder de heerschappij van Tokio en er zijn Amerikaanse militaire bases. Okinawa ligt geografisch dichter bij Taiwan dan bij de hoofdeilanden van Japan.


Opwaardering en versterking van de Japanse grondeenheden op Okinawa maakt deel uit van de nieuwe Nationale Veiligheidsstrategie. Andere eilanden, die deel uitmaken van de keten ten zuidwesten van Japan, zullen verder worden gemilitariseerd.

De opwaardering van de Japanse 15e Brigade op deze eilanden voor toekomstige elektronische oorlogsvoering, cyberoorlogsvoering en gezamenlijke operaties van de grond-, zee- en luchtmacht zijn duidelijk een teken van plannen om in te grijpen in de Straat van Taiwan.


In de afgelopen jaren heeft Japan antischip- en luchtverdedigingsraketten geplaatst op zijn zuidwestelijke eilanden Amami Oshima, Okinawa Main Island, Miyako Island en een raketbasis op Ishigaki Island, het eiland dat het dichtst bij Taiwan ligt.

Meer dan 50.000 Amerikaanse troepen blijven als bezettingsmacht in Japan, momenteel de grootste Amerikaanse bezettingsmacht in welk land dan ook. Meer dan de helft van die troepen is gestationeerd op Okinawa.


De VS heeft ook 73 militaire bases en 28.500 manschappen in Zuid-Korea. Zowel Zuid-Korea als Japan moeten betalen voor het "hosten" van deze bezettingstroepen.


De dreiging van Noord-Korea als dekmantel


Japan heeft eerder zijn remilitarisatie gerechtvaardigd door te beweren dat Noord-Korea een bedreiging vormt. De gepensioneerde Admiraal Tomohisa Takei van de Maritime Self-Defense Force (MSDF) vertelde de media echter dat China het belangrijkste doelwit is waarop Japan zich heeft voorbereid, "door de dreiging van Noord-Korea als dekmantel te gebruiken." (AP, 17 december)


Zowel Japan als Zuid-Korea nemen regelmatig deel aan gecoördineerde militaire oefeningen onder Amerikaans commando die Noord-Korea bedreigen. Waarna steevast raketoefeningen vanuit Noord-Korea volgen.


Deze cynische bekentenis over planning en voorbereiding van een oorlog, terwijl men zich beroept op zelfverdediging, is vergelijkbaar met de bekentenis van de voormalige Duitse bondskanselier Angela Merkel op 8 december dat de ondertekening van het Minsk-akkoord van 2014 geen vredesverdrag met Rusland was. Merkel bevestigde dat de NAVO vanaf het begin oorlog wilde, maar tijd nodig had om Oekraïne militair voor te bereiden. (Interview in Die Zeit, 7 december)


Na Rusland te hebben aangezet tot een invasie van Oekraïne in een poging om Rusland te verzwakken en te fragmenteren, proberen de VS nu van Taiwan een militair moeras voor China te maken. De regering Biden bevordert de aankoop door Taiwan van geavanceerde wapens van de VS en het aanhalen van diplomatieke banden met het eiland.



237 weergaven0 opmerkingen
bottom of page